Sunday, March 23, 2014

မုန္႕ဟင္းခါး ခ်က္စားရေအာင္


မုန္ပာင္းခါးကို ဘယ္အခ်ိန္စားစားျကိုက္ပါတယ္..
မုန္.ပာင္းခါးပာာ ျမန္မာအမ်ားဆံုးစားေတြရဲ.မနက္စာ
မပာုတ္ပါလား။ ခ်က္နည္းမတူျကေပမယ္. အညာက ကုလားပဲနဲ.ခ်က္တဲ.
မုန္.ပာင္းခါးထက္ ရန္ကုန္ နဲ. ဧရာ၀တီတိုင္းကခ်က္တဲ.
မုန္.ပာင္းခါးကိုပိုျကိုက္ပါတယ္ ..

မုန္.ပာင္းခါးအတြက္

-ငါးခူ (သို.) ငါးရံ့ - 800 g ကို သန္.စင္ကာေရေဆးျပီးနနြင္း၊ငံျပာရည္နယ္ထားပါ။
-ၾကက္သြန္နီ- 5 လံုး ကို အခြံခြာေရေဆးျပီးေထာင္းထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ- 10 တက္- ဂ်င္း- တစ္လက္မခန္.ကို အခြံခြာေရေဆးျပီး
ေထာင္းထားပါ။
-စပါးလင္ -(5) ေခ်ာင္း ကို အရင့္ေတြဖယ္ကာ ပါးပါးလွီးျပီး ညွက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။
- ဆန္ေလွာ္မွုန္.- ဆန္ခ်ိန္ခြက္တစ္ခြက္ ကို ေရ တစ္ခြက္နွင့္ေျကေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။
-နူးေအာင္ျပဳတ္ထားတဲ.ကုလားပဲ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္တစ္ခြက္ ကိုညွက္ေအာင္
ေထာင္းထားျပီးျပဳတ္ေရနွင့္ေဖ်ာ္ထားပါ။
( အခ်ိုဳ.က ေရြွျကည္ေလွာ္၊ ေျမပဲေလွာ္မွုန္.၊ ကုလားပဲအေလွာ္မွုန္.၊ပဲ၀ါေလးျပဳတ္ စသည္ျဖစ္
မတူညီေသာ ထည္.ခ်က္နည္းမ်ားလဲရွိပါတယ္ရွင္)
-ျကက္သြန္နီဥ(ေသး) – 1 kg ကိုလဲ အခြံခြာကာ ေရေဆးထားပါ။
-ငါးေပ်ာအူနုနု - ရွစ္လက္မကို ပါးပါးလွီးကာ နနြင္း၊ဆား၊ေရတို.နွင့္နယ္ကာ
ေရမ်ားမ်ာထည္.ျပီး10 မိနစ္ခန္.ျပဳတ္ထားပါ။
-ဆီ၊ ဆား၊ နနြင္း၊ ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မွုန္.၊ အရသာမွုန္.၊ငံျပာရည္၊ငရုတ္ေကာငး္ အနဲငယ္စီ
-မုန္ပာင္းခါးဖတ္- (1) ပိသာ (သို.) မုန္.ပာင္းခါးဖတ္ေျခာက္နွစ္ထုပ္ကို
15 မိနစ္ခန္.ေရစိမ္ျပီး 10 မိနစ္ခန္. မုန္ဖတ္ အမ်ွင္က်က္ေအာင္ျပဳတ္ကာ
ေရေအးစိိမ္ျပီးေရစစ္ထားပါ။
-ပဲေသြး (သို.) ဘဲေသြး- 5တုန္းကို ေရေဆးကာ ျပဳတ္ျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ။
-ငရုပ္သီးအေလွာ္မွုန္. - ထင္းစားဇြန္း (5)ဇြန္း
-ျကက္သြန္ျဖဴဖတ္မ်ားမ်ားနွင့္ခ်က္္ထားေသာ- ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္
-ျကက္ဥ (သို.) ဘဲဥ - 10 လံုးကို ျပဳတ္ျပီး အခြံခြာကာ တစ္၀က္ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
-ငါးဖယ္ျခစ္ေျကာ္ - 15 ခုကိုလဲ ပါးပါးေလးေတြညွပ္ထားပါ။
-ပဲကပ္ေျကာ္ - 10 ခု ကို ခပ္ျကီးျကီးခ်ိုးထားပါ။
(သို.) ဗူးသီးေျကာ္။ျကက္သြန္ေျကာ၊အီျကာေကြး မိမိနွစ္သက္ရာကိုထည္.စားပါ။
-နံနံပင္ - 15 ပင္ကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး မထူမပါးလွီးထားပါ။
-သံပုရာသီး - 2 လံုးကို ၈ စိတ္စီစိတ္ထားပါ။
-ပဲေတာင့္ရွည္သီး- 5 ေတာင့္ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
-ငါးသေလာက္ဥေျကာ္- 5ခု
-ခ်က္ျပဳတ္နည္း
-နနြင္းငံျပာရည္နယ္ထားတဲ. ငါးခူကို ေ၇ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ (၂ ခြက္)စပါးလင္ 3ေခ်ာင္းကို
ေရေဆးျပီးသံုးပိုင္းျဖတ္ကာငရုပ္က်ဥ္ေပြနွင့္အနဲငယ္ထုျပီး
အိုးတစ္လံုးတြင္ထည္.ကာ ငါးက်က္သည္အထိ 15 မိနစ္ခန္.ျပဳတ္ထားပါ။
-ငါးက်က္လ်ွင္အသားမ်ားကိုထြင္ကာ အရိုးမွာကိုေထာင္းျပီး ငါးျပဳတ္ရည္နွင့္ေရာကာ
မီးဖိုေပၚတြင္ ဆူေအာင္တည္ျပီး အရိုးမ်ားကို စစ္ျပီး မုန္.ပာင္းခါးခ်မည္.အိုးျကီးထဲသို.
ငါးျပဳတ္ရည္မ်ားထည္. ကာ ေရ 5 လီတာ ခန္.ထည္.ကာတည္ထားပါ။
-ငါးဆီသတ္မည္.အိုးထဲသို. ဆီ ထမင္းစားဇြန္း 4 ဇြန္းခန္.ထည္.ကာ
ဆီက်က္လ်ွင္ ေထာင္းထားတဲ.စပါးလင္၊ဂ်င္းျကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊နနြင္း၊
ငရုပ္အေရာင္တင္ တို.ကိုထည္.ျပီး နီညိုေရာင္သန္းသည္အထိ
ဆီသတ္ကာ ငံျပာရည္၊ ထြင္ထားတဲ.ငါးအသားမ်ား၊အရသာမွုန္.၊ဆားနွင့္
ငါးျပဳတ္ရည္ အနဲငယ္ထည္.ျပီး ဆက္တိုက္ေမြကာ
ေရေျခာက္ျပီးဆီျပန္သည္ အထိခ်က္ပါ။
-ထိုေနာက္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားေသာ ပာင္းရည္အိုးထဲသို.
ငါးဆီသတ္ကို ေလာင္းထည္.ကာ ဆက္တိုက္ေမြပါ။
ေဖ်ာ္ထားတဲ.ဆန္ေလွာ္မွုန္. ၊ေခ်ထားတဲ.ကုလားပဲ တို.ကိုထည္.ျပီး
ဆန္မွုန္.မ်ားခဲမသြားေစရန္ ပာင္းရည္ ပြက္သည္အထိ ဆက္တိုက္ေမြကာ
အခြံသင္ထားတဲ.ျကက္သြန္နီ ထည္.က မိနစ္နွစ္ဆယ္ခန္.ေရ
အနဲငယ္က်သည္ အထိမီးဖိုေပၚတြင္တည္ထားျပီး
ပါးပါးလွီးထားတဲ.ငါးဖယ္၊ ဘဲဥနွင့္ ငွက္ေပ်ာအူ၊ ငရုပ္ေကာင္းမွုန္.၊
ငံျပာရည္၊ ဆား၊ အရသာမုန္.၊ပဲေသြးတို.ကို.ထည္.ကာ မီးေအးေအးနွင့္
မုန္.ပာင္းခါးပာင္းရည္ ေမြျပီးပြက္လာသည္ အထိတည္ကာ
အေပါ. အငံျပင္ျပီးလွ်င္ မုန္.ပာင္းခါးပာင္းရည္ရ ပါျပီရွင္။
ျပင္ဆင္နည္း
မုန္.ပာင္းခါ.ထည္.စားမည္.ပုဂံလံုးထဲသို. မုန္.ဖတ္ လက္တစ္ဆုတ္
ထည္.ပါ။ ထိုေနာက္ ပဲေျကာ္၊ ငါးသေလာက္ဥ၊နံနံပင္၊ပဲသီး၊ ငရုပ္သီးမွုန္.၊ သံပုရာသီးတို.ကို
ထည္.က မုန္.ပာင္းခါးပာင္းရည္ နွင့္ အိုးဘဲဥ၊ ပဲေသြး၊ ငါးဖယ္၊ ငွက္ေပ်ာ
အူတို.ကို ဆယ္ထည္.ကာ အရသာရွိေသာ မနက္စာ အတြက္မုန္.ပာင္းခါးကို
သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္..
-မ်ားေသာအားျဖင့္ပါးပါးလွီးထားတဲ. ငွက္ဖယ္နွင့္ ဘဲဥကိုပာင္းရည္ထဲထည္.မခ်က္ပဲ
မုန္.ပာင္းခါးစားသံုးခ်ိန္မွထည္.ကာ စားသံုးျကပါတယ္..
ခ်က္ရတာ တင္အမယ္စံုျပီး အလုပ္ရွုပ္တာ မပာုတ္ပါ။
ခ်က္ခဲ.တာေတြကို အမယ္စံုျပီးမက်န္ခဲ.
ရေအာင္ ျပန္စဥ္းစားျပီးေရးရပါတယ္ရွင္… က်န္ခဲ.တာရွိရင္လဲ
ျဖည္.စြက္ေပးျကပါေနာ္…

Shared from Myanmar Foods & Others (FB)

No comments:

Post a Comment